'Mikrosoft'un patronuna şok hapis!

  • Ana Sayfa
  • 'Mikrosoft'un patronuna şok hapis!
'Mikrosoft'un patronuna şok hapis!
Microsoft Türkiye Telif Hakları Müdürü Ozan Öncel, fikri mülkiyet ve telif haklarının ihlal edilmesinin yol açtığı sorunlarla ilgili soruları yanıtladı.Abone ol

Aralarında Microsoft ürünlerinin de bulunduğu kaçak yazılım ve korsan filmlerin satışını yapan Mikrosoft Bilgisayar'ın sahibi telif haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Microsoft Türkiye Telif Hakları Müdürü Ozan Öncel, fikri mülkiyet ve telif haklarının ihlal edilmesinin yol açtığı sorunlarla ilgili soruları yanıtladı.

Ntvcnbc'nin haberine göre Microsoft'un 2011 üçüncü çeyreği sonunda yayınlanan Güvenlik İstihbarat Raporuna göre, istenmeyen yazılım yerel seo lardan en çok etkilenen ülkeler sıralamasında Türkiye'nin, Katar, Pakistan ve Filistin'in ardından 4. sırada yer aldığına işaret eden Öncel, bu durumun, Türkiye'de korsan yazılım kullanım oranının yüzde 62 seviyesinde bulunmasıyla yakından ilgili olduğunu söyledi.

Öncel, telif hakları ihlalinin, bilgi teknolojileri sektöründe 150 milyon dolarlık kayba neden olduğunun altını çizdi.

Öncel, Türkiye'nin 4. sırada yer almasında, korsan oranının yüksekliği, güvenlik yazılımlarının kullanımı konusunda bilinç oluşturulmaması ve internet kullanımında çok hızlı büyümenin etkili olabileceğini kaydetti.

Bu verilere bakıldığında, Türkiye'nin sanal suçlara gebe durumda olduğunu ifade eden Öncel, ''Buradaki riski bertaraf etmek, korsanla mücadeleyle başlar. Ayrıca güvenlik ürünleriyle ilgili farkındalığın artırılması da önemli'' dedi.

KORSAN YAZILIMLAR

Telif hakları ihlallerine ilişkin bir örnek veren Öncel, bu kişilerin Mikrosoft adını kullanacak kadar ileri gittiklerini belirterek; Mikrosoft Bilgisayar adıyla faaliyet gösteren, Windows ürünlerinin ve filmlerin de aralarında bulunduğu korsan ürünlerin satışını gerçekleştiren firmanın polisin çalışmaları sonucunda yakalandığını ve kendilerinin de müdahil olduğu dava sonucunda firma sahibinin 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldığını anlattı.

HAPİS CEZALARI ARTTI

Öncel, geçmişte korsan yazılım satışı gerçekleştirenlerin az bir para cezasıyla kurtulacağı görüşü yaygınken, son dönemde bu tür suçlara hapis cezasının verilme ve uygulanma oranının arttığını söyledi.

Halihazırda devam eden bir davada ise piyasa değerinin çok altında satış yapan bir firmanın, eski bilgisayarlar üzerindeki lisans etiketlerini söküp yeni bilgisayarlara takarak sahte lisanslı ürünleri son kullanıcılara sattığını, bunun da satış kanalından kendilerine gelen şikayetler üzerine fark ettiklerini kaydeden Öncel, telif haklarını ihlal edensuçların bu şekilde dolandırıcılığa kadar geniş bir yelpazeyi içerdiğini belirtti.



Kategori : BİLİM - TEKNOLOJİ