TFF'den 'olağanüstü' karar!

TFF'den 'olağanüstü' karar!
TFF, şikeye adı karışan kulüpleri bir defalık affetmeye ve sadece puan silme cezası vermeye hazırlanıyorAbone ol

26 Ocak 2012'de olağanüstü genel kurul kararı alan Türkiye Futbol Federasyonu, kulüplerin oylarıyla bir defalık af çıkaracak ve sadece puan silme cezasına gidecek.

Şike yapan takımın küme düşürülmesini öngören Disiplin Talimatı'nın 58. maddesiyle ilgili flaş gelişmelere dün bir yenisi daha eklendi. 26 Ocak 2012'de olağanüstü genel kurul yapılacağını açıklayan Futbol Federasyonu, yaptırımların değiştirilmesi yönündeki kararın burada sonuca bağlanacağını duyurdu.

PUAN SİLME CEZASI

Kamuoyundaki görüşe göre, kulüplerin oylarıyla bir defalık af çıkacak ve sadece puan silme cezası gelecek. Futbolda şike yapan takımların küme düşürülmesinin önüne geçmek amacıyla talimat değişikliğine gidileceği iddiaları dün farklı bir boyut kazandı. Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Ay Sohbet Odalari dınlar, TFF Disiplin Talimatı'nın şike ve teşvik primine ait cezaları düzenleyen 58. maddesinin şu an için yumuşatılmasının mümkün olmadığını söyledi. Akşam saatlerinde ise TFF Yönetim Kurulu'nun 26 Ocak 2012 tarihinde olağanüstü genel kurul yapılmasına karar verdiği duyuruldu. Bu gelişme kamuoyunda, "TFF, 58. maddeyle ilgili kararı kulüplere bıraktı. Kulüplerin oylarıyla bir defalık kısmî af çıkacak ve küme düşme cezasının yerine puan silme cezası gelecek." şeklinde algılandı.

GENEL KURUL KARAR VERECEK

Federasyon'un, İstanbul'da yaptığı toplantıda, haklarında şike ve teşvik primi suçlaması bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların değiştirilip değiştirilmemesinin görüşülmesi ve neticeye ulaşması için TFF'nin en yetkili karar organı olan Genel Kurulu'nun olağanüstü olarak toplantıya çağrılmasının uygun görüldüğü kaydedildi. Açıklamada, "TFF Yönetim Kurulu, futbol ailesinin tüm kesimlerini ilgilendiren bu konunun futbolun tüm paydaşları tarafından TFF Genel Kurulu'nda tartışılmasının en doğru çözüm olduğunu belirtti." denildi. Ankara'da gerçekleştirilecek ve 303 delegenin katılabileceği kurulun, 26 Ocak'ta, yeterli sayıya ulaşılamaması halinde delege tamsayısının üçte biriyle bir gün sonra, bir kez daha çoğunluk sağlanamazsa 3. toplantının çoğunluk aranmaksızın 3 Şubat'ta yapılması sonuca bağlandı.

"58. MADDE ÇOK AĞIR"

Şahıs ve kulüplere ilişkin mevcut sisteme göre işlem yapılacağını vurgulayan TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, gündüz basına yansıyan beyanatlarında, "Soruşturma sürdüğü sırada müdahale edilmesi doğru değil. Talimat, süreç tamamlandıktan sonra yeniden görüşülebilir. Çünkü 58'inci maddeyi ben de şu haliyle ağır buluyorum." dedi.

'AYRI AYRI DEĞERLENDİRME GEREKİYOR'

Zaman'ın haberine göre, 58. maddede, "Şike yapan, teşvik veren, teşebbüs eden küme düşer." ifadelerinin yer aldığını kaydeden Aydınlar, "Bu maddede şike yapanla şikeye teşebbüs eden; teşvik primi alanla buna teşebbüs eden de aynı cezaya çarptırılıp küme düşüyor. Bunların ayrı değerlendirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

İŞTE O 58. MADDE

(1) Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.

(2) Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir.

(3) İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere ayrıca para cezası verilir.

(4) Anılan yasağın hakemler tarafından ihlali halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.



Kategori : GÜNCEL