Rakibini vatandaşlıktan çıkardı!

  • Ana Sayfa
  • Rakibini vatandaşlıktan çıkardı!
Rakibini vatandaşlıktan çıkardı!
Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin, siyasi rakibi Bidzina İvanişvili vatandaşlıktan çıktıAbone ol

Gürcistan'daki Tiflis kent mahkemesi Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin siyasi rakibi Bidzina İvanişvili'nin vatandaşlıktan çıkarılmasına karar verdi.

Forbes dergisine göre, 5,5 milyar dolarlık servetin sahibi İvanişvili, Ekim ayında Saakaşvili'yi istifaya çağırarak kendi siyasi hareketini başlattığını duyurmuştu tütsü . Mahkeme, Gürcistan Adalet Bakanlığı'nın bu yıl içinde bir Fransız pasaportuna sahip olduğu için İvanişvili'nin Gürcistan vatandaşlığını otomatik olarak kaybettiği hükmünü geçerli buldu.

KARAR ONAYLANDI

İvanişvili'nin ülkede hiçbir siyasi partiye mali destek veremeyeceğine karar veren mahkeme, iş adamının vatandaşlığını iptal eden bakanlık kararını onayladı. Mahkeme buna karşılık İvanaşvili'nin eşinin de vatandaşlıktan çıkarılmasını öngören Adalet Bakanlığı kararının bu bölümünü ise kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. İvanişvili'nin avukatları mahkeme kararının okunmasının ardından yaptıkları açıklamada kararı temyize götüreceklerini bildirdi.

RUS MAŞASI MI?

Gürcistan'a gelmeden önce Rusya'da yaşayan ve aynı zamanda Rus vatandaşı olan İvanişvili, Gürcistan kanunlarının çifte vatandaşlığa izin vermemesi nedeniyle Rus vatandaşlığından çıkmış, ardından da Saakaşvili'nin çıkardığı özel bir kararname ile 2004 yılında Gürcistan vatandaşı olmuştu. Batı yanlısı Saakaşvili hükümeti, Rusya ile Gürcistan arasında 2008 yılında meydana gelen çatışmaların ardından, İvanaşvili'yi Kremlin'in maşası olmakla suçlamış, ardından da Gürcistan merkez bankası, İvanişvili'ye ait bir banka hakkında Ekim ayında soruşturma başlatmıştı.



Kategori : DÜNYA