Çin işi reyting skandalı!

Çin işi reyting skandalı!
Reyting soruşturmasında reklam pastasının çoğunun izlenme rekoru kırmış gibi gösterilen dizilere ve kanallara aktarıldığı ortaya çıktıAbone ol

Televizyonlarda 2.5 milyar dolarlık reklam pastasının dağıtımında kıstas olan reyting ölçüm sistemlerinde hile yapıldığı gerekçesiyle düzenlenen operasyonda ilginç ayrıntılara ulaşıldı.

Manipülasyon çetesinin ‘Reytingdeki haksızlığa tepki olarak’ sistemden çıkan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in peşini bırakmadığı ortaya çıktı. Kendi reyting ölçüm ihalesine çıkan TRT, ihaleyi ‘Finlandiya’dan alacağı cihazlar’la ölçüm yapacağını söyleyen Bilişim İnovasyon firmasına verdi.

ÇİN MALI CİHAZ TEKLİFİ

Operasyon kapsamında gözaltına alınan firma digital file print sahibi Uğur Akkuş’un, demo cihazı yaptırdığı Finlandiya şirketine iflas ettiğini beyan edip cihazın aynısını Çin’de yaptırmak istediği ve TRT içinden de bazı kişilerin desteğini aldığı ileri sürüldü. Akkuş’un, kendi şirketinin kredi limitini artırmak için yıllık cirosunu yükseltmek amacıyla Selçuk Alkaş ile birlikte sahte fatura düzenledikleri de iddia edildi. Şaibelerin ayyuka çıkması üzerine konuyu incelemeye alan TRT, “Belgelerde serbest muhasebeci ve mali müşavir kaşesi bulunmaması, Finlandiya menşeili demo cihaz ile sunum yapıldığı halde Çin menşeili cihaz için teklif alınması...” sebebiyle 16 Kasım 2011’de ihaleyi iptal ettiğini açıkladı.

"KIYAMET KOPACAK"

Star'ın haberine göre, reyting soruşturması kapsamında emniyete giderek ifade veren yapımcı Can Tanrıyar sistemin bizzat mağduru olduğunu savundu. Tanrıyar, “Durum 3 yıl önceki gibi değil. Bu kez polis çok kararlı. Ellerinde somut deliller var. Yakında kıyamet kopacak” diye konuştu. Öte yandan soruşturma kapsamında gazeteci Ali Atıf Bir’in de ifadesine başvurulduğu öğrenildi.

2,5 MİLYAR PAYLAŞILDI

Reyting savaşının temelini oluşturan yaklaşık 2.5 milyarlık reklam payı en çok televizyonların iştahını kabartıyor. Televizyon piyasasında yapım şirketlerinin reklam payları dağıtılırken kanalların reyting sistemine girip girmediği esas alınıyor. Ölçümü yapılan kanallar izlenirlik oranına göre reklam alıyor. Reklam dağıtımını yapan medya satınalma ajansları kanallarla pazarlık yaparak program başına fiyat belirliyor. Programa verilen reklamın fiyatı reyting oranına göre değişiyor.

ŞİRKETLER LİSTEBAŞI

‘Denekler üzerinden reyting oranlarını değiştirmekle suçlanan şüpheliler ve yapım şirketlerine bağlı dizi ve programların, reyting sıralamasında ‘listebaşı’ olması dikkat çekti. Polisin inceleme yaptığı yapım şirketlerinden Ay Yapım’ın Kuzey Güney, Al Yazmalım, Fatmagül’ün Suçu Ne, Med Yapım’ın Umutsuz Ev Kadınları, Adını Feriha Koydum, TİMS’in Muhteşem Yüzyıl, Uçan Kuş’un Gizli Saklı, A-rım Balım ve TMC’nin Bir Ömür Yetmez, Bizim Yenge, Bir Çocuk Sevdim dizilerinin mercek altında olduğu öğrenildi.



Kategori : GÜNCEL